Siirry pääsisältöön

Taakkana syyllisyyden tunne

MISTÄ SYYLLISYYDEN TUNNE JOHTUU?
Syyllisyyden tunteet juontavat juurensa jo lapsuudesta ja ympäristön ilmapiiristä, jolloin on syyttänyt kaikesta pahasta itseään vaikka ei ole ymmärtänyt tapahtumien syytä. Myöhemmin sitä on päässyt jyvälle, että ei mikään ollutkaan minun vikani. Toisten virheet on vain siirretty minun kannettavaksi ylisyyllistämällä. Olen harhaanjohtanut itseäni kantamaan toisten syyllisyyden omani lisäksi. Vaikka ei olisi tehnyt mitään väärää, syyllisyyden tunto on voimakas. Myös jälkeeni jättämä elämäni narsistien keskellä on saanut syyllisyydentunteen siipien alle voimakkaasti tuulta. Sellaisessa tilanteessa alkaa itsekin uskoa olevansa paha, vaikka ei oikeasti olisi tehnyt mitään väärää.  Monet myrkylliset ihmissuhteet ja perhesuhteet ovat sisältäneet vertailua toisiin, joka on aiheuttanut syyllisen olon jo pelkästä olemassa olostani. Empaattisuus ja miellyttämisenhalu on omiaan tuottamaan riittämätöntä oloa ja sitä huomaa pian pyytävänsä anteeksi kaikkea. Yliherkällä omatunnolla varustettuna ja tunnollisena ihmisena tuntee helposti itsensä huonoksi ihmiseksi, jos ei saa jotain aikaiseksi, koska ei ollut voimia ja tuottaa pettymyksen toiselle. 
MITEN SYYLLISTYVÄ IHMINEN KÄYTTÄYTYY?
Tämän voimakkaan tunteen vuoksi olen asettanut itseni alttiiksi muille vierittää syy niskoilleni. Tilannetta on ollut helppo käyttää hyväksi ja monet ovat sen huomanneet. Olen jopa joutunut tilanteeseen, jossa minua on syytetty toisen ihmisen epilepsiakohtauksesta. Vaikka valvoin koko yön vauvan kanssa, jotta toinen saisi nukutuksi, koska valvominen on yksi mikä voi laukaista epilepsian. Siinä vaiheessa kun toinen pelaa iltamyöhään tietokoneella, eikä malta levätä ennen työpäivää, on todennäköisyys epilepsiakohtaukselle olemassa. Kun toinen saa epilepsia kohtauksen seuraavana päivänä autossa ja oli vähällä kuolla, on helppo ottaa silmätikuksi se alistuva jo ennestään syyllisyyttä tunteva ihminen ja purkaa omaa shokkiaan häneen kertoen kuinka itsekäs ja paha ihminen olenkaan. Kun saan vasta sairaalassa kuulla, että kohtauksen saanut oli kuskina, alkaa tilanne valjeta. Shokissa ei kuitenkaan voi odottaa, että reagoisi tietyllä tavalla. Mitä kukaan on minulle sanomaan mikä on oikea tapa reagoida. Se vasta teennäiseltä näyttääkin kun yrittää väkisin reagoida sillä stereotypisellä tavalla jota kaikki odottavat. Huutamalla, sekoilemalla, panikoimalla ja itkemällä. Olenhan opetellut lapsena jo peittämään kielletyt tunteet ettei tule turpaan. Osaan aikuisenakin toimia tilanteissa järkevästi ja antaa tunteiden purkautua kun tunnen turvalliseksi käsitellä ne. Sylkykuppina oloon tottuneena hymy naamioituna naamalle voi ottaa kaiken vastaan, jotta muut pääsevät käsittelemään säikähdystä ja pääsemään asian yli. Minä olen kuitenkin se, joka tuntee asiasta lopun ikänsä syyllisyyttä ja käy psykologilla siitä puhumassa. Olenhan se itsekäs paskiainen joka on syyllinen toisen melkein kuolemaan. Yritän pitää mielessäni, että en ole vastuussa kuin omista teoistani, mutta tämä on hankalaa kun se raja hämärtyy mikä on todella toisen ja mikä oma teko. Sillä on syyllistyjälle yleistä, että uskoo aiheuttaneen tapahtuman vaikkei ole ollut itse edes paikalla.
MASENNUS ON NOSTANUT SYYLLISYYDEN TUNTEEN IHAN UUSIIN MITTAKAAVOIHIN. 

Sitä on uskonut syyllistäviin kommentteihin, jota sairastamisen aikana on saanut kuulla. Tietoisuus oikeasta ja väärästä on täten vääristynyt ihmisten mielikuvien ja ennakkokäsitysten vuoksi ja toisten normien rikkomisesta eli sairastamisesta tulee siten syyllinen olo. Kun monet eivät pidä masennusta sairautena sitä alkaa häpeämään sairastamistaan. Ihmisten raadolliset mielipiteet: "Kaikkihan niitä mielialalääkkeitä popsii. Ei se tarkoita että on sairas." ja kommentit miten en ole oikeasti sairas vaan mukavuudenhaluinen laiskuri, joka hakee vaan huomiota ovat vaikuttaneet syyllisyyden tunteeseen ikään kuin muilla olisi oikeus määritellä terveydentilani. Syyllisyyden möykky pistää rinnassa joka kerta kun masennus uusiutuu tai joutuu jäämään sairaslomalle. Tunne pahenee kun sairaslomaa joutuu jatkamaan. Eihän minussa ole fyysisesti vikaa. Mieleni ei vaan ole terve. Päässä kaikuu vaan sanat "Kauankohan tämä sun tilanne vielä kestää". Parantumisen hoputtaminen saa tuntemaan häpeää, jos ei paranekkaan odotettuun tahtiin. On vaikea antaa itselleen lupaa sairastaa ja oli iso kynnys ylipäätään myöntää itselleen olevansa masentunut. 
TUNNEN SYYLLISYYTTÄ MONESTA ASIASTA.
Esimerkiksi siitä, etten ole aktiivisempi. Etten aloittanut lääkitystä jo aiemmin. Aiheutin työpaikalle vaikeuksia sairaslomalle jäätyäni. Olen taakaksi muille. Jopa niin typeristä asioista, että jos jollekkin sattuu onnettomuus tai muu vääryys, mietin miten tällä olisi asiat paremmin jos olisin ollut hänen tilallaan. Jos minä olisin se joka kokisi muiden keskenmenot, menetykset, sairaudet, potkut, kriisit ja draamat. Silloin olisi muilla kaikki paremmin. Jos minulla joskus sattuu olemaan hyvä olo, syyllisyys alkaa kalvamaan ja väkisinkin alkaa ajatella ettei ole ansainnut hyvää oloa. 
SYYLLISTYJÄN ROOLISTA IRTIPÄÄSTÄMINEN ON HANKALAA. 
Miten sitä voikin olla armollinen ja osoittaa arvostusta muille, mutta ei itselleen. Jos joku syyllistää ilman pätevää syytä, opettelen sanomaan vastaan enkä suostu ottamaan muiden syitä niskoilleni. Haluan vapautua tästä epäterveestä ja kohtuuttomasta tunteesta ja hyväksyä oman rajallisuuteni. Haluan syödä vanukasta ilman, että itkettää miten itsekäs olen kun ostin itselleni herkkua, vaikka tämän rahankin olisi voinut laittaa jonkin tahon rahankeruulippaaseen. Haluan tuntea itseni arvokkaaksi ja tuntea, että minullakin olisi oikeus nauttia. Tahdon olla jollekin tärkeä muillekin kun lapselleni. Haluan oppia vaatimaan itseltäni vähemmän ja tulla armollisemmaksi sekä antamaan itselleni anteeksi. Tätä olen harjoitellut hemmottelemalla itseäni muullakin kuin vanukkaalla. Lähden etsimään uusia keinoja ja työkaluja poistamaan pahan tunteen, joka kalvaa sisintäni. Hyvä ohjenuora voisi olla, että ei vaadi itseltään enempää mitä ei vaatisi muiltakaan. En halua syyllisyyden tunteen enää vaikuttavan valintoihin. Tahdon haudata syyllisyyteni syvälle hautaan ja sanoa hyvästit.
kuva pixbaysta

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin esittely

Kaikkein vaikeinta minulle on kirjoittaa julkaisukelpoista esittelyä. Miksikö? Koska en edes tiedä kuka olen. Minulla ei ole harmainta tai minkään muun väristä aavistustakaan miten esittely kuuluisi kirjoittaa, joten aloitan kertomaan millä aihealueella blogini sisältö liikkuu. Tekstin tuottaminen itsestäni oli minulle ennen haastavaa. Nyt olen ajautunut elämässä pisteeseen, joka saa minut kyseenalaistamaan asioita.  Olen nuoresta iästä huolimatta vaikeiden elämäntapahtumien ja -muutosten myötä tullut kriisiin ja ajatuksia alkaa virtata päähäni. Kadotin palan itsestäni aina jokaisen elämänmuutoksen polulle ja nyt lähden kokoamaan itseäni pirstaleista. Menneisyyteni on täynnä haamuja, jotka haluaisin jo päästää kummittelemasta tuonpuoleiseen. Minun täytyt saada purkaa ajatukset sanoiksi ja selvittää miksi oikeasti olen edes olemassa. On aika alkaa hoitamaan omaa sielua, tutkia omia tarpeita ja löytää kadonnut intohimoni, eheytyä ja parantua, opetella tuntemaan itseni paremmin ja us

Ahdistus- ja paniikkihäiriö sekä pakko-oireet

Miten paniikkihäiriö, ahdistus ja pakko-oireet ilmenee?  MONILLA VOI OLLA ENNAKKOLUULOJA AIHEESTA JA MONELLE SE VOI OLLA JOPA TÄYSIN TUNTEMATON. HALUAN KERTOA MITEN JÄNNITTÄMINEN MINUSSA ILMENEE AHDISTUKSENA JA SEN TUOMINA OIREINA.  Ulospäin vaikutan ihan tavalliselta naiselta. Päältäpäin katsottuna kenenkään on mahdoton tietää millaisia oireita minulla on . Ihmisillä on tapana komentoida oudosti tai huonosti käyttäytyviä ihmisiä hulluiksi ja mielenterveyshäiriöisiksi, vaikka heillä ei olisi mitään oireita saati diagnoosia. Siinä samassa he laittavat samaan kategoriaan kaikki mikä kuuluu mielenterveyshäiriöiden alle oli se sitten vaikea psykoosi tai lievä masennus. Sama kuin laittaisi flunssan ja syövän samaan kategoriaan. Joka tapauksessa kirjoitukseni tarkoitus on kertoa avoimesti oireista ja tuoda ymmärrystä typerien letkautusten heittelijöille sekä olla vertaistukena muille samaa kokeville tai kokeneille.  Jännitän paljon kaikenlaisia asioita. Jos kyseessä ei ole rut

Ylireagoiva hankala ämmä

"Miksi aina ylireagoit?"  Näitä lauseita usein olen kuullut elämäni aikana kun olen loukkaantunut. Olenko vain ylianalysoinut tilanteen ja onko kaikki vaan minun pääni sisällä? Olenko tulossa hulluksi? Kyse ei ole kuvitelmasta tai tyhmyydestä. Se on herkkyyttä. Se on intuitio. Olen pikkuhiljaa alkanut luottaa kuudenteen aistiini ja huomannut, että onhan se loppupeleissä aina pitänyt paikkansa, vaikka olisin saanut hankalan ihmisen leiman. Vaikeinta on, etten halua vaikean ihmisen leimaa ja oman arvoni kustannuksella olen kiltti muille. Haluan hyväksyntää. "Älä ole tuollainen. Älä viitsi. Älä ole hankala."  Olen vasta pari vuotta opetellut puolustamaan rajojani. Ennen sanoin kaikkeen kyllä. Olin vaikeassa parisuhteessa, jossa ei riittänyt sana "ei", vaan kaikki piti perustella. Jatkuva itsensä puolustaminen ja perusteleminen oli väsyttävää, suorastaan uuvuttavaa. Lopulta jatkuva rajojeni maahan polkeminen sai oloni tuntumaan pieneltä ja turhalta. S