Siirry pääsisältöön

Elämänhallintaa

Osallistun syksyllä nimeltämainitsemattomaan ryhmään, jonka tarkoitus on auttaa myönteiseen elämänmuutokseen ja sen ylläpitoon. Ryhmä on pitkäaikaissairaille ja tapaamme kuudesti tavoitteenamme kohentaa hyvinvointia parantamalla päätöksen teko taitojamme ja oman toiminnan suunnitteluamme. Tarkoitus on puhua ruokavaliosta, vuorovaikutustaidoista ja keskustella oman hyvinvoinnin havainnoista. Kaunis ajatus, mutta alkoikin heti ahdistamaan, että mihin sitä meni osallistumaan. 
Onko kyseessä taas pakkoreipastus, jossa valmentaja ei näe kokonaistilannetta ja lähtökohtaa tajuamatta miten monimuotoinen sairaus voi olla. Puenko taas jälkeen hymynaamarin kasvoille ja alan paahtaa itseäni uupumukseen asti näillä ohjeilla mitä kurssilta saan. Palaan taas samaan kaavaan missä kiellän pahan oloni. Esittäisin olevani elämäni kunnossa, jotta minut hyväksytään. Olisinhan pettymys jos en onnistuisi parantamaan elämänhallinta vinkeillä itseäni. Kehittäisin aivan uuden persoonan joka on vahva. Sellainen epäinhimillinen olento jota minulta odotetaan. Kaikenhan täytyisi olla kunnossa kun taustalla on vain oikea ruokavalio, liikunta ja unet. Kurssien periaate on, että kun perusasiat on kunnossa niin mielikin voi hyvin. Itse kyllä ajattelen, että jos mieli ei voi hyvin, ei jaksa keskittyä näihin perusasioihin. Mieli pitäisi ensin hoitaa kuntoon.
Tarvitseeko elämän jokaisen arkipäivän perustua näiden elämäntpavalmennusten varaan, joissa tavoitellaan elämänsä kuntoa ja parasta puolta itsestään. Onko pakko taas olla se perfektionisti joka vaatii itseltään liikaa. Ei kai kaiken toiminnan tarvitse edistää terveyttä. Välillä voi mussuttaa roskaruokaa ja vaipua pohjamutiin pohdiskelemaan. Pitäähän sitä elämässä olla muutakin kuin täydellinen keskittyminen pelkkään elämänhallintaan. 
Pitäisikö paineen alla hyväksynnän ansaitsemisen nimissä toimittaa kaikenlaisia hyvinvointia edistäviä asioita. Tämä pitäisi sovittaa oman arjen hullunmyllyyn, joka jauhaa jo ennestään liian kovaan tahtiin. Pitäisi tarkkailla unenlaatua ja merkata nukutut tunnit, pitäisi tarkkailla syömistä ja merkata kalorit ylös, meditoida ja joogarta, lukea hyvänmielen kirjoja ja oppaita, osallistua kaikenmaailman elämän hallinnan seminaareihin ja kehittyä jatkuvasti, liikkua ja käydä salilla, tehdä hengitysharjoituksia, juosta peräsuolipitkällä hierojalla, reikihoidoissa ynnä muissa, reippailla parantavassa luonnossa, muistaa ottaa vitamiinit ja luontaistuotteet oikeaan aikaan ja ties mitä.
Pitäisi ehtiä myös hoitaa normaali arki: siivota, vastata wilma/daisy viesteihin, merkata hoidontarve tunnit, hakea töitä/tehdä töitä/opiskella, ruokkia perhe, pestä pyykkiä, peseytyä ja juosta peräsuolipitkällä näkemässä ystäviä ja perhettä, sekä olla läsnä ipanalle. Ja tämän kaiken lisäksi pitäisi vielä saada 24 tuntiin lisätunteja kaikelle tälle elämänhallinta toiminnalle. Ay caramba mikä sirkus. 
Ajatus taustalla on oikein ihana, mutta tässä on yksi iso MUTTA. Tämä on juuri se mistä tulee suorituspaineet ja uupuu. Entä jos on jo aiemmin tuollaisella joka paikkaan höyläämisellä rasittanut itseään? On höylätty ja höylätty niin kauan, että laudasta on loppunut puu ja terä on tylsynyt. Jäljelle on vain jäänyt kasa katkenneita tikkuja. Voisiko vaan hyväksyä, että elämää ei voi hallita. Ei ainakaan kokonaan. Ainoa mitä voi tehdä on ajelehtia mukana, oppia tiedostamaan ongelmat ja hyväksyä ne ymmärtäen, että kaikkeen ei voi vaikuttaa sormia napsauttamalla.
Lähden tuohon ryhmään nyt kuitenkin avoimin mielin katsomaan, onko siellä mitään itselleni sopivia neuvoa, mistä minä voisin saada keinoja jaksamiseen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin esittely

Kaikkein vaikeinta minulle on kirjoittaa julkaisukelpoista esittelyä. Miksikö? Koska en edes tiedä kuka olen. Minulla ei ole harmainta tai minkään muun väristä aavistustakaan miten esittely kuuluisi kirjoittaa, joten aloitan kertomaan millä aihealueella blogini sisältö liikkuu. Tekstin tuottaminen itsestäni oli minulle ennen haastavaa. Nyt olen ajautunut elämässä pisteeseen, joka saa minut kyseenalaistamaan asioita.  Olen nuoresta iästä huolimatta vaikeiden elämäntapahtumien ja -muutosten myötä tullut kriisiin ja ajatuksia alkaa virtata päähäni. Kadotin palan itsestäni aina jokaisen elämänmuutoksen polulle ja nyt lähden kokoamaan itseäni pirstaleista. Menneisyyteni on täynnä haamuja, jotka haluaisin jo päästää kummittelemasta tuonpuoleiseen. Minun täytyt saada purkaa ajatukset sanoiksi ja selvittää miksi oikeasti olen edes olemassa. On aika alkaa hoitamaan omaa sielua, tutkia omia tarpeita ja löytää kadonnut intohimoni, eheytyä ja parantua, opetella tuntemaan itseni paremmin ja us

Ahdistus- ja paniikkihäiriö sekä pakko-oireet

Miten paniikkihäiriö, ahdistus ja pakko-oireet ilmenee?  MONILLA VOI OLLA ENNAKKOLUULOJA AIHEESTA JA MONELLE SE VOI OLLA JOPA TÄYSIN TUNTEMATON. HALUAN KERTOA MITEN JÄNNITTÄMINEN MINUSSA ILMENEE AHDISTUKSENA JA SEN TUOMINA OIREINA.  Ulospäin vaikutan ihan tavalliselta naiselta. Päältäpäin katsottuna kenenkään on mahdoton tietää millaisia oireita minulla on . Ihmisillä on tapana komentoida oudosti tai huonosti käyttäytyviä ihmisiä hulluiksi ja mielenterveyshäiriöisiksi, vaikka heillä ei olisi mitään oireita saati diagnoosia. Siinä samassa he laittavat samaan kategoriaan kaikki mikä kuuluu mielenterveyshäiriöiden alle oli se sitten vaikea psykoosi tai lievä masennus. Sama kuin laittaisi flunssan ja syövän samaan kategoriaan. Joka tapauksessa kirjoitukseni tarkoitus on kertoa avoimesti oireista ja tuoda ymmärrystä typerien letkautusten heittelijöille sekä olla vertaistukena muille samaa kokeville tai kokeneille.  Jännitän paljon kaikenlaisia asioita. Jos kyseessä ei ole rut

Ylireagoiva hankala ämmä

"Miksi aina ylireagoit?"  Näitä lauseita usein olen kuullut elämäni aikana kun olen loukkaantunut. Olenko vain ylianalysoinut tilanteen ja onko kaikki vaan minun pääni sisällä? Olenko tulossa hulluksi? Kyse ei ole kuvitelmasta tai tyhmyydestä. Se on herkkyyttä. Se on intuitio. Olen pikkuhiljaa alkanut luottaa kuudenteen aistiini ja huomannut, että onhan se loppupeleissä aina pitänyt paikkansa, vaikka olisin saanut hankalan ihmisen leiman. Vaikeinta on, etten halua vaikean ihmisen leimaa ja oman arvoni kustannuksella olen kiltti muille. Haluan hyväksyntää. "Älä ole tuollainen. Älä viitsi. Älä ole hankala."  Olen vasta pari vuotta opetellut puolustamaan rajojani. Ennen sanoin kaikkeen kyllä. Olin vaikeassa parisuhteessa, jossa ei riittänyt sana "ei", vaan kaikki piti perustella. Jatkuva itsensä puolustaminen ja perusteleminen oli väsyttävää, suorastaan uuvuttavaa. Lopulta jatkuva rajojeni maahan polkeminen sai oloni tuntumaan pieneltä ja turhalta. S