Siirry pääsisältöön

Miltä masennus näyttää

Tämä on ensimmäinen kerta kun kirjoitan masennuksesta, mutta ei varmasti viimeinen. Tällä ensimmäisellä kerralla paneudun tekstissä siihen miltä masennus näyttää, koska olen huomannut, että ihmisillä on jokin vääristynyt mielikuvitelma siitä miltä masentuneen kuuluu näyttää. Tämän vuoksi koen paljon vähättelyä sairaudestani.

Homssuinen asu, harjaamaton tukka ja -hammasrivi ja surumielinen katse tyhjyyteen tuijottaen. Siltäkö masennus näyttää? Ei missään nimessä. Siinä missä joku masentunut ei jaksa pitää itsestään huolta toinen voi pitää langat käsissään ihan vaan syyllisyyden tunnosta jota yhteiskunta aiheuttaa lausahduksilla "Pakko jaksaa" tai "Ota ittees niskasta kiinni". 
Monesti itsestään huoltapitävä, kotitöistä huolehtiva masentunut voi jopa olla väsyneempi ja ahdistuneempi, kun se joka ei pidä itsestään/kodiataan huolta, koska tuntee syyllisyyttä jos pidetään saamattomana ja pakonomana tekee hommat. 

"Vaikee uskoo että oot masentunu ku naurat ja olet iloinen kaveriporukassa" "Et sä nyt varmaan kovin masentunut ole kun jaksat nauraa"
Ei se tarkoita että elämässä ei ole mitään hyvää jos on masennus.  Ei myöskää tarkoita, että on huumorintajuton jos on masennus. Ystävien kanssa olo saattaa joskus auttaa ja miksi ei saisi yrittää nauttia niistä harvoista asioista mitkä tuo edes vähän iloa ja normaalimman olon jos on tuodakseen. Joskus sosiaaliset tilanteet ahdistaa varsinkin tuntemattomien kanssa. 

Tuntuu turvallisemmalta pitää lounastauko autossa ovet lukittuna lumen peittämien ikkunoiden alla ettei kukaan näe. Kyllä, ahdistun illanistujaisista etukäteen, mutta osaan tsempata itseäni, että se tekee mulle hyvää ja porukka on tuttua eikä ole vieraita ihmisiä. Olen huomannut vältteleväni ystäviäni ja muitakin sosiaalisia tilanteita.

Ja mitä nauramiseen ja hymyilemiseen tulee, se huumori ja hymy voi olla ainoa keino pitää itsensä kasassa ja selviytyä. Jos ihminen on huumorintajuton, se ei tarkoita, että sairastaa masennusta. Se on vaan luonteenpiirre. Masentunutkin saa nauraa ilman että tarvitsee kylvää syyllisyyttä masentuneessa, ettei kovin masentunut voi olla kun kerta jaksaa hymyillä. Ehkä se huumori on ainoa keino selviytyä hengissä. Se on naamio mitä monet käyttävät peittääkseen sen surumielisen katseen. Olen oppinut piilottamaan tunteeni seurassa kiitos kahden parisuhteen, jossa ei sairauttani hyväksytty ja sitä käytettiin aseena minua vastaan.

Ihmisestä ei voi nähdä päällepäin onko hänellä masennusta vai ei. Kukaan ei tiedä mitä sisällä oikeasti tapahtuu. Siitä miltä masennus tuntuu voinkin kirjoittaan toisessa postauksessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin esittely

Kaikkein vaikeinta minulle on kirjoittaa julkaisukelpoista esittelyä. Miksikö? Koska en edes tiedä kuka olen. Minulla ei ole harmainta tai minkään muun väristä aavistustakaan miten esittely kuuluisi kirjoittaa, joten aloitan kertomaan millä aihealueella blogini sisältö liikkuu. Tekstin tuottaminen itsestäni oli minulle ennen haastavaa. Nyt olen ajautunut elämässä pisteeseen, joka saa minut kyseenalaistamaan asioita.  Olen nuoresta iästä huolimatta vaikeiden elämäntapahtumien ja -muutosten myötä tullut kriisiin ja ajatuksia alkaa virtata päähäni. Kadotin palan itsestäni aina jokaisen elämänmuutoksen polulle ja nyt lähden kokoamaan itseäni pirstaleista. Menneisyyteni on täynnä haamuja, jotka haluaisin jo päästää kummittelemasta tuonpuoleiseen. Minun täytyt saada purkaa ajatukset sanoiksi ja selvittää miksi oikeasti olen edes olemassa. On aika alkaa hoitamaan omaa sielua, tutkia omia tarpeita ja löytää kadonnut intohimoni, eheytyä ja parantua, opetella tuntemaan itseni paremmin ja us

Ahdistus- ja paniikkihäiriö sekä pakko-oireet

Miten paniikkihäiriö, ahdistus ja pakko-oireet ilmenee?  MONILLA VOI OLLA ENNAKKOLUULOJA AIHEESTA JA MONELLE SE VOI OLLA JOPA TÄYSIN TUNTEMATON. HALUAN KERTOA MITEN JÄNNITTÄMINEN MINUSSA ILMENEE AHDISTUKSENA JA SEN TUOMINA OIREINA.  Ulospäin vaikutan ihan tavalliselta naiselta. Päältäpäin katsottuna kenenkään on mahdoton tietää millaisia oireita minulla on . Ihmisillä on tapana komentoida oudosti tai huonosti käyttäytyviä ihmisiä hulluiksi ja mielenterveyshäiriöisiksi, vaikka heillä ei olisi mitään oireita saati diagnoosia. Siinä samassa he laittavat samaan kategoriaan kaikki mikä kuuluu mielenterveyshäiriöiden alle oli se sitten vaikea psykoosi tai lievä masennus. Sama kuin laittaisi flunssan ja syövän samaan kategoriaan. Joka tapauksessa kirjoitukseni tarkoitus on kertoa avoimesti oireista ja tuoda ymmärrystä typerien letkautusten heittelijöille sekä olla vertaistukena muille samaa kokeville tai kokeneille.  Jännitän paljon kaikenlaisia asioita. Jos kyseessä ei ole rut

Ylireagoiva hankala ämmä

"Miksi aina ylireagoit?"  Näitä lauseita usein olen kuullut elämäni aikana kun olen loukkaantunut. Olenko vain ylianalysoinut tilanteen ja onko kaikki vaan minun pääni sisällä? Olenko tulossa hulluksi? Kyse ei ole kuvitelmasta tai tyhmyydestä. Se on herkkyyttä. Se on intuitio. Olen pikkuhiljaa alkanut luottaa kuudenteen aistiini ja huomannut, että onhan se loppupeleissä aina pitänyt paikkansa, vaikka olisin saanut hankalan ihmisen leiman. Vaikeinta on, etten halua vaikean ihmisen leimaa ja oman arvoni kustannuksella olen kiltti muille. Haluan hyväksyntää. "Älä ole tuollainen. Älä viitsi. Älä ole hankala."  Olen vasta pari vuotta opetellut puolustamaan rajojani. Ennen sanoin kaikkeen kyllä. Olin vaikeassa parisuhteessa, jossa ei riittänyt sana "ei", vaan kaikki piti perustella. Jatkuva itsensä puolustaminen ja perusteleminen oli väsyttävää, suorastaan uuvuttavaa. Lopulta jatkuva rajojeni maahan polkeminen sai oloni tuntumaan pieneltä ja turhalta. S