Siirry pääsisältöön

Masentunut äiti


Aikoinaan sain vähättelyä osakseni kyvystäni vanhemmuuteen, vaikka hoidin ipanan vauva-aikana masentuneena melkeimpä kokonaan yksin. Olin aina päävastuussa lapsesta, vaikka olinkin avioliitossa. On hassua miten parisuhteessa olin käytännössä yksinhuoltaja lapsen isän heittäytyessä uusavuttomaksi, mutta eronneena huoltajuus olikin yhteistä. Eron jälkeen lapsen isä on itsenäistynyt ja voin ylpeänä sanoa, että hänestä on kasvanut vastuunottava isä. En tietenkään ole näkemässä hänen isyyttään ja aina välillä ajatuksiin hiipii kuva, jossa isä makaa tabletti kourassa sohvalla kun lapsi työntää päätään uuniin, johon on saanut valot päälle. Silti lapsi on aina palannut kotiin täysissä voimissaan ja nauttii isällä olosta. Ei auttanut kuin opetella luottamaan, että arki sujuu. Oli niin tai näin, kykyä vanhemuuteen masentuneena kyseenalaistetaan vielä tänäkin päivänä.  
 
Blogien kommenttiboksit ja somekeskustelut käyvät kuumana siitä, että masentunut ei voi olla hyvä äiti ja kasvattaa lastaan. Siinä on ihmisten kielenkannattimet olleet koetuksella, kun eivät ole osanneet pysyä asialinjalla. Tämä kertoo vaan siitä että masennus on edelleen tabu, eikä siitä puhuta tarpeeksi. 
 
Jotenkin olen vain kuvitellut, että tämä aihe ei enää nykypäivänä tuota moista tunteikasta ja jyrkkää spekulointia kun tietoisuus masennuksen oireista on kasvanut. Ihmettelin miten joku voi ajatella vielä nykypäivänä niin mustavalkoisesti. Kuinka hölmö olinkaan kuin pidin itsestäänselvänä, että eihän vanhemmuutta aleta enää kyseenalaistamaan kun on mielenterveyssairaus. Eihän vanhemmuutta kyseenalaisteta diapeetikoilta tai syöpäpotilailtakaan saati flunssapotilailta. Näköjään psyykkinen sairaus on monelle yhtä tuntematon kuin pikkuserkun expuolison naapurin veljen kirjekaverin hamsteri.
 
Nykypäivän vanhempien lapsuudessa masennuksesta ei puhuttu, vaan siitä vaiettiin. Monet nykypäivän äidit eivät edes tiedä, että heidä äidit ovat voineet olla masentuneita. Silti he kokivat lapsuutensa normaalina ja heidän äidit hyvinä äiteinä.
 
Masennus ei ole mikään persoonallisuushäiriö. Se ei toki poissulje persoonallisuushäiriötä niin kun ei flunssaa sairastavalta tai terveeltäkään. Ei silti pidä sekottaa mielenterveyshäiriötä ja erityismulkkuutta tai persoonallisuushäiriötä. Niinkun ei syöpää ja flunssaakaan. 
 
Masentunut voi olla täysin kykenevä kasvattamaan lapsen vaikka yksin. Jotkut masentuneet tarvitsevat tähän tukea. En ole koskaan kuullutkaan, että masennuksen oireena olisi pätemättömyys hoitaa lapsia ja kyvyttömyys äitiyteen. Oireet ovat jotain ihan muuta. Niin kauan kun vanhempi tunnistaa masennuksen, siihen on hoitosuhteet kunnossa, vanhempi tiedostaa voimavaransa ja osaa pyytää apua on vanhemmuus hyvää siinä missä terveellä vanhemmalla. 
 
Masennus ei tee ihmisestä huonoa vanhempaa. Kuten ei diapetes tai epilepsiakaan. Päinvastoin tiedostan, että tunnistamattomana ja hoitamattomana masennus voi vaikuttaa lapsen elämään negatiivisesti ja lapsen ajatusmalleihin voi syöpyä tunnelukkoja vanhemman läsnäolon puutteesta.  Omaan epäonniseen lapsuuteeni peilaten ymmärrän, että oma arkeni on lapsen ainoa lapsuus. Toista ei tule, enkä aio sössiä tätä. Lapseni on täysin riippuvainen läsnäolostani. Haluan lapselleni paremmat lähtökohdat elämään mitä minulle on tarjottu. Haluan kasvattaa lapsestani tasapainoisen ihmisen. 
Tunnen välillä syyllisyyttä huonosta olosta ja soimaan itseäni miten itsekästä oli haluta lapsi, kun joutuukin turvautumaan lapsen isään ja varhaiskasvattajiin ynnä muihin.  Ihmisten syyllistäniminen kykenemättömyydestä vanhemmuuteen masentuneena ei auta yhtään oloa saati paranna ketään. Tunnen epäonnistuneeni ihmisenä. Vastuun jakamista on pitänyt opetella. Kai se on yski asia minkä lapsi opettaa vanhemmilleen. Onhan lapseni elämässä muitakin kuin vaan minä. Päiväkoti ja lapsen isä ovat henkireikä jaksamiselleni. Niin ehtii levätä ja kuntouttaa itseään niin jaksaa olla läsnäoleva äiti, eikä lapsi joudu kärsimään vanhemman masennuksen oireista. On lohdullista, että nämä masennuskaudet eivät kestä loputtomiin. 
 
Välillä kykenen ajattelemaan armollisemmin. Kai sitä saa silti haluta olla äiti, vaikka olisikin keskeneräinen. Ei mielenterveyshäiriöitä voi ennustaa. Enhän minä tiennyt ennalta, että sellaisia tulee. Sen takia kävinkin käsittelemässä asioita raskausaikana ammattilaisilla,  jotta voisin olla parempi ja tasapainoisempi äiti lapselleni. 
 
Tuli kuitenkin uusia odottamattomia haasteita lapsen saannin jälkeen. Synnytyksen jälkeinen masennus pääsi yllättämään ja muutama vuosi eteenpäin masennus uusiutui. Sairauksien kanssa on vaan elettävä ja järjestettävä elämä niin, että lapsi voi kasvaa turvallisesti rakastavien ihmisten kanssa kasvaakseen tasapainoiseksi, itsevarmaksi ja muut huomioon ottavaksi nuoreksi. Lapsen pitää saada elää ilman sairauden aiheuttamia rajotteita. Ja siihen elämään kuuluu muitakin kuin minä. Se on kasvatuskumppanuutta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin esittely

Kaikkein vaikeinta minulle on kirjoittaa julkaisukelpoista esittelyä. Miksikö? Koska en edes tiedä kuka olen. Minulla ei ole harmainta tai minkään muun väristä aavistustakaan miten esittely kuuluisi kirjoittaa, joten aloitan kertomaan millä aihealueella blogini sisältö liikkuu. Tekstin tuottaminen itsestäni oli minulle ennen haastavaa. Nyt olen ajautunut elämässä pisteeseen, joka saa minut kyseenalaistamaan asioita.  Olen nuoresta iästä huolimatta vaikeiden elämäntapahtumien ja -muutosten myötä tullut kriisiin ja ajatuksia alkaa virtata päähäni. Kadotin palan itsestäni aina jokaisen elämänmuutoksen polulle ja nyt lähden kokoamaan itseäni pirstaleista. Menneisyyteni on täynnä haamuja, jotka haluaisin jo päästää kummittelemasta tuonpuoleiseen. Minun täytyt saada purkaa ajatukset sanoiksi ja selvittää miksi oikeasti olen edes olemassa. On aika alkaa hoitamaan omaa sielua, tutkia omia tarpeita ja löytää kadonnut intohimoni, eheytyä ja parantua, opetella tuntemaan itseni paremmin ja us

Ahdistus- ja paniikkihäiriö sekä pakko-oireet

Miten paniikkihäiriö, ahdistus ja pakko-oireet ilmenee?  MONILLA VOI OLLA ENNAKKOLUULOJA AIHEESTA JA MONELLE SE VOI OLLA JOPA TÄYSIN TUNTEMATON. HALUAN KERTOA MITEN JÄNNITTÄMINEN MINUSSA ILMENEE AHDISTUKSENA JA SEN TUOMINA OIREINA.  Ulospäin vaikutan ihan tavalliselta naiselta. Päältäpäin katsottuna kenenkään on mahdoton tietää millaisia oireita minulla on . Ihmisillä on tapana komentoida oudosti tai huonosti käyttäytyviä ihmisiä hulluiksi ja mielenterveyshäiriöisiksi, vaikka heillä ei olisi mitään oireita saati diagnoosia. Siinä samassa he laittavat samaan kategoriaan kaikki mikä kuuluu mielenterveyshäiriöiden alle oli se sitten vaikea psykoosi tai lievä masennus. Sama kuin laittaisi flunssan ja syövän samaan kategoriaan. Joka tapauksessa kirjoitukseni tarkoitus on kertoa avoimesti oireista ja tuoda ymmärrystä typerien letkautusten heittelijöille sekä olla vertaistukena muille samaa kokeville tai kokeneille.  Jännitän paljon kaikenlaisia asioita. Jos kyseessä ei ole rut

Ylireagoiva hankala ämmä

"Miksi aina ylireagoit?"  Näitä lauseita usein olen kuullut elämäni aikana kun olen loukkaantunut. Olenko vain ylianalysoinut tilanteen ja onko kaikki vaan minun pääni sisällä? Olenko tulossa hulluksi? Kyse ei ole kuvitelmasta tai tyhmyydestä. Se on herkkyyttä. Se on intuitio. Olen pikkuhiljaa alkanut luottaa kuudenteen aistiini ja huomannut, että onhan se loppupeleissä aina pitänyt paikkansa, vaikka olisin saanut hankalan ihmisen leiman. Vaikeinta on, etten halua vaikean ihmisen leimaa ja oman arvoni kustannuksella olen kiltti muille. Haluan hyväksyntää. "Älä ole tuollainen. Älä viitsi. Älä ole hankala."  Olen vasta pari vuotta opetellut puolustamaan rajojani. Ennen sanoin kaikkeen kyllä. Olin vaikeassa parisuhteessa, jossa ei riittänyt sana "ei", vaan kaikki piti perustella. Jatkuva itsensä puolustaminen ja perusteleminen oli väsyttävää, suorastaan uuvuttavaa. Lopulta jatkuva rajojeni maahan polkeminen sai oloni tuntumaan pieneltä ja turhalta. S