Siirry pääsisältöön

Perfektionisti pelkää virheitä

Minulla on tunnollisuuttani tapana tuntea syyllisyyttä virheistäni ja jäädä vatuloimaan pahaa oloa mitä tuotin itselleni tai muille epähuomiossani. Vaadin itseltäni täydellistä suoritusta ja pelkään, ettei minua hyväksytä jos en tee parastani. Tunnen paljon riittämättömyyttä.
Vaikka myönnän virheeni ja pahoittelen aina ei saa virheitään anteeksi ja se jää painamaan mieltä. Olisi ihanaa jos toiset antaisivat virheille tilaa ja olisi mahdollisuus oppia virheistä. Usein virheeni johtuvat siitä, että ajattelen sydämmellä enkä rationaalisesti. Esim. kaksi ihmistä pyytää jotain jonka vain toinen voi saada. En osaa sanoa kummallekaan ei ja lupaan sen epähuomiossa kummalekin, jolloin tajuan jälkeenpäipän, että toinen joutuu pettymään. Siitä seuraa kamala sotku ja haukut päälle.
Toinen skenaario on varmasti myös monelle tuttu tilanne. Tiedän rajani mihin pystyn ja tiedän epämukavuusalueeni missä mokia sattuu vaikka kaikkensa tekee, mutta haluan silti kokeilla ja oppia. Toisen painostuksesta joutuu sitten tekemään jotain, vaikka olen sanonut, ettei se ole vahvin alani. Sen seurauksena teen virheitä ja saan syyt niskoilleni ja moitintaa. Jos mokaan en vaan osaa unohtaa virhettä vaikka tapahtuneesta olisi jo vuosia.
Riippuu paljon miten kukin suhtasuhtautuu virheisiin. Lähiaikoina tapahtui yksi kömmähdys joka hoidettiin todella sujuvasti ja kannustavasti. Vaikka nolotti ja podin pahaa oloa virheestäni minulle sanottiin, että "Ei se haittaa, sellaista sattuu kaikille." Huoleton äänen sävy ja hyvin hoidettu kannustava tilanne auttoi minua siinä, että en jäänyt vatvomaan asiaa omassa mielessäni. 
Jotkut taas reagoivat mitättömiinkin virheisiin, ihan kun joku olisi kuollut virheen vuoksi. Vaikka todellisuudessa asiaan olisi voinut reagoida lempeästi ja ymmärtäväisesti.
Minun on vaikea opetella hyväksymään virheellisyys, miettiä asiaa uudesta näkökulmasta ja nähdä tilaisuus mahdollisuutena eikä uhkana. Koitan olla armollisempi itselleni ja sallia virheet. En toki niitä tahalleen tee. Eihän mitään uutta ja innovatiivista tapahdu jos pysyttäytyy pelkässä omassa turvallisessa osaamisalueella ja pyrkii täydellisyyteen siinä. 
Pitäisi uskaltaa kokeilla, jotain mistä on kiinnostunut, mutta ei ole uskaltanut kokeilla koska pelkää virheitä ja epäonnistumista. Tiedän, että itsensä soimaaminen on typerää ja virheitä on iha ok tehdä, jos ne pystyy korjaamaan ja niistä oppii. Ehkä se onkin rohkeutta kokeilla uutta ja oppia siitä, asettaa itsensä epämukavuusalueelle ja uskaltaa tehdä parhaansa, vaikka se ei aina tuottaisikaan heti hedelmää. Välillä saattaa erehtyä, mutta sen huomattua voi yrittää uudelleen tai vaihtaa suuntaa tarvittaessa. Onnistumisen ilo on jotain uskomatonta kun ylittää itsensä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin esittely

Kaikkein vaikeinta minulle on kirjoittaa julkaisukelpoista esittelyä. Miksikö? Koska en edes tiedä kuka olen. Minulla ei ole harmainta tai minkään muun väristä aavistustakaan miten esittely kuuluisi kirjoittaa, joten aloitan kertomaan millä aihealueella blogini sisältö liikkuu. Tekstin tuottaminen itsestäni oli minulle ennen haastavaa. Nyt olen ajautunut elämässä pisteeseen, joka saa minut kyseenalaistamaan asioita.  Olen nuoresta iästä huolimatta vaikeiden elämäntapahtumien ja -muutosten myötä tullut kriisiin ja ajatuksia alkaa virtata päähäni. Kadotin palan itsestäni aina jokaisen elämänmuutoksen polulle ja nyt lähden kokoamaan itseäni pirstaleista. Menneisyyteni on täynnä haamuja, jotka haluaisin jo päästää kummittelemasta tuonpuoleiseen. Minun täytyt saada purkaa ajatukset sanoiksi ja selvittää miksi oikeasti olen edes olemassa. On aika alkaa hoitamaan omaa sielua, tutkia omia tarpeita ja löytää kadonnut intohimoni, eheytyä ja parantua, opetella tuntemaan itseni paremmin ja us

Ahdistus- ja paniikkihäiriö sekä pakko-oireet

Miten paniikkihäiriö, ahdistus ja pakko-oireet ilmenee?  MONILLA VOI OLLA ENNAKKOLUULOJA AIHEESTA JA MONELLE SE VOI OLLA JOPA TÄYSIN TUNTEMATON. HALUAN KERTOA MITEN JÄNNITTÄMINEN MINUSSA ILMENEE AHDISTUKSENA JA SEN TUOMINA OIREINA.  Ulospäin vaikutan ihan tavalliselta naiselta. Päältäpäin katsottuna kenenkään on mahdoton tietää millaisia oireita minulla on . Ihmisillä on tapana komentoida oudosti tai huonosti käyttäytyviä ihmisiä hulluiksi ja mielenterveyshäiriöisiksi, vaikka heillä ei olisi mitään oireita saati diagnoosia. Siinä samassa he laittavat samaan kategoriaan kaikki mikä kuuluu mielenterveyshäiriöiden alle oli se sitten vaikea psykoosi tai lievä masennus. Sama kuin laittaisi flunssan ja syövän samaan kategoriaan. Joka tapauksessa kirjoitukseni tarkoitus on kertoa avoimesti oireista ja tuoda ymmärrystä typerien letkautusten heittelijöille sekä olla vertaistukena muille samaa kokeville tai kokeneille.  Jännitän paljon kaikenlaisia asioita. Jos kyseessä ei ole rut

Ylireagoiva hankala ämmä

"Miksi aina ylireagoit?"  Näitä lauseita usein olen kuullut elämäni aikana kun olen loukkaantunut. Olenko vain ylianalysoinut tilanteen ja onko kaikki vaan minun pääni sisällä? Olenko tulossa hulluksi? Kyse ei ole kuvitelmasta tai tyhmyydestä. Se on herkkyyttä. Se on intuitio. Olen pikkuhiljaa alkanut luottaa kuudenteen aistiini ja huomannut, että onhan se loppupeleissä aina pitänyt paikkansa, vaikka olisin saanut hankalan ihmisen leiman. Vaikeinta on, etten halua vaikean ihmisen leimaa ja oman arvoni kustannuksella olen kiltti muille. Haluan hyväksyntää. "Älä ole tuollainen. Älä viitsi. Älä ole hankala."  Olen vasta pari vuotta opetellut puolustamaan rajojani. Ennen sanoin kaikkeen kyllä. Olin vaikeassa parisuhteessa, jossa ei riittänyt sana "ei", vaan kaikki piti perustella. Jatkuva itsensä puolustaminen ja perusteleminen oli väsyttävää, suorastaan uuvuttavaa. Lopulta jatkuva rajojeni maahan polkeminen sai oloni tuntumaan pieneltä ja turhalta. S