Siirry pääsisältöön

Lohdutusta, syliä ja rakkautta

Meillä oli 3,5v ipanan kanssa keskustelu lohduttamisesta. Hän muisteli illalla päivän tapahtumia ja kertoi miten oli tippunut sohvalta ja äiti lohdutti. Sitten tuli lause joka sai niskakarvani nousemaan pystyyn;"Mutta isi ei ota syliin. Isin luona ei pääse syliin ennen kun on lauhoittunut."
Lapsi tarvitsee syliä rauhoittuakseen. Oli kyseessä uhmakiukku tai suru, syli on meillä aina avoinna. Lapsi ei yksin kykene käsittelemään negatiivisia tunteita vaan tarvitsee siihen aikuisen apua. Lapsella ei ole mitään sisäänrakennettua kykyä käsitellä tunteita vaan aikuisen tehtävä on opettaa se.
Jos lapsi laitetaan yksin jäähylle rauhoittumaan raivon vallassa, se ei opi siitä mitään. Päin vastoi hän kokee hylkäämisen tunteen ja lapsi oppii, että rakkaudelle on asetettu rajat ja häntä rakastetaan vain kun hän on hyvällä tuulella. Hän ei opi tunnistamaan tunteita saati saa keinoja niiden käsityelyyn. Tämä on todella surullista ja luo turvattomuutta.
Vaikka vanhemmat varmasti erottavat mikä on surullista itkua ja mikä uhmaa. Ei lapsi tätä erota. Niin kuin keskustelustamme ipanan kanssa selvisi, että kyse on tilanteesta, jossa lohdutetaan lapsen säikähdykseen kaatumisesta. Lapsi veti johtopäätöksen, että isä ei olisi lohduttanut, sillä hän sotkee tilanteen vastaaviin uhmatilanteisiin, jossa hän ei ole saanut syliä ennen rauhoittumista. Lapsi kyllä saa isältäänkin lohdutusta.
Mielestäni lapsen täytyy saada tuntea olonsa rakastetuksi ja hyväksytykai kaikkine puolineen. Ei se sylin tarve siitä vähene oli olo iloinen tai kiukkuinen. Mielestäni syli ja lohdutus tuo lapselle turvallisen paikan ja olon purkaa tunteita tai opetella tunteiden käsittelyä. Tämä ei poissulje rajojen asettamista.

Lapsen kehitykselle on vain haittaa jos lapselle annetaan ymmärtää, että tunteet on väärin ja pahasta. Pienelle lapselle kun nämä tunteiden ilmaisukeinot vielä ovat niin tuntemattomia. Vanhemman tehtävä on selittää lapselle se tunne. Se on otettava vastaan, eikä hyljättävä lasta nurkkaan rauhoittumaan ja palattava asiaan sitten kun tilanne on jo mennyt ohi. Rauhoittumisen jälkeen voi sitten kertoa keinoja lapselle miten voisi toimia. Raivon vallassa kun lapsi ei välttämättä kykene kuuntelemaan. Tärkeintä olisi ettei jätetä yksin tunnemyeskyn kanssa ilman mitään selitystä.
En käsitä miksi sylistä ja sylittömyydestä puhutaan palkintona tai rangaistuksena. Syli ja lohdutus ei liity tähän mitenkään. Ikään kuin lapsen pitäisi itsestään ilman minkäänlaista ymmärrystä pystyä rauhoittumaan yksin. Kuulostaa kohtuuttomalta ja sitä se on. Lapsen kun ei ole mitään pikkuaikuisia. He eivät osaa säädellä tunteita. Lapsi ei kasva kieroon kosketuksesta ja rakkaudesta. Sitä ei voi antaa liikaa. Kerron pienelle ihmeelleni joka päivä miten kallisarvoinen ja tärkeä hän on ja miten paljon häntä rakastan.
Mainos

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Blogin esittely

Kaikkein vaikeinta minulle on kirjoittaa julkaisukelpoista esittelyä. Miksikö? Koska en edes tiedä kuka olen. Minulla ei ole harmainta tai minkään muun väristä aavistustakaan miten esittely kuuluisi kirjoittaa, joten aloitan kertomaan millä aihealueella blogini sisältö liikkuu. Tekstin tuottaminen itsestäni oli minulle ennen haastavaa. Nyt olen ajautunut elämässä pisteeseen, joka saa minut kyseenalaistamaan asioita.  Olen nuoresta iästä huolimatta vaikeiden elämäntapahtumien ja -muutosten myötä tullut kriisiin ja ajatuksia alkaa virtata päähäni. Kadotin palan itsestäni aina jokaisen elämänmuutoksen polulle ja nyt lähden kokoamaan itseäni pirstaleista. Menneisyyteni on täynnä haamuja, jotka haluaisin jo päästää kummittelemasta tuonpuoleiseen. Minun täytyt saada purkaa ajatukset sanoiksi ja selvittää miksi oikeasti olen edes olemassa. On aika alkaa hoitamaan omaa sielua, tutkia omia tarpeita ja löytää kadonnut intohimoni, eheytyä ja parantua, opetella tuntemaan itseni paremmin ja us

Ahdistus- ja paniikkihäiriö sekä pakko-oireet

Miten paniikkihäiriö, ahdistus ja pakko-oireet ilmenee?  MONILLA VOI OLLA ENNAKKOLUULOJA AIHEESTA JA MONELLE SE VOI OLLA JOPA TÄYSIN TUNTEMATON. HALUAN KERTOA MITEN JÄNNITTÄMINEN MINUSSA ILMENEE AHDISTUKSENA JA SEN TUOMINA OIREINA.  Ulospäin vaikutan ihan tavalliselta naiselta. Päältäpäin katsottuna kenenkään on mahdoton tietää millaisia oireita minulla on . Ihmisillä on tapana komentoida oudosti tai huonosti käyttäytyviä ihmisiä hulluiksi ja mielenterveyshäiriöisiksi, vaikka heillä ei olisi mitään oireita saati diagnoosia. Siinä samassa he laittavat samaan kategoriaan kaikki mikä kuuluu mielenterveyshäiriöiden alle oli se sitten vaikea psykoosi tai lievä masennus. Sama kuin laittaisi flunssan ja syövän samaan kategoriaan. Joka tapauksessa kirjoitukseni tarkoitus on kertoa avoimesti oireista ja tuoda ymmärrystä typerien letkautusten heittelijöille sekä olla vertaistukena muille samaa kokeville tai kokeneille.  Jännitän paljon kaikenlaisia asioita. Jos kyseessä ei ole rut

Ylireagoiva hankala ämmä

"Miksi aina ylireagoit?"  Näitä lauseita usein olen kuullut elämäni aikana kun olen loukkaantunut. Olenko vain ylianalysoinut tilanteen ja onko kaikki vaan minun pääni sisällä? Olenko tulossa hulluksi? Kyse ei ole kuvitelmasta tai tyhmyydestä. Se on herkkyyttä. Se on intuitio. Olen pikkuhiljaa alkanut luottaa kuudenteen aistiini ja huomannut, että onhan se loppupeleissä aina pitänyt paikkansa, vaikka olisin saanut hankalan ihmisen leiman. Vaikeinta on, etten halua vaikean ihmisen leimaa ja oman arvoni kustannuksella olen kiltti muille. Haluan hyväksyntää. "Älä ole tuollainen. Älä viitsi. Älä ole hankala."  Olen vasta pari vuotta opetellut puolustamaan rajojani. Ennen sanoin kaikkeen kyllä. Olin vaikeassa parisuhteessa, jossa ei riittänyt sana "ei", vaan kaikki piti perustella. Jatkuva itsensä puolustaminen ja perusteleminen oli väsyttävää, suorastaan uuvuttavaa. Lopulta jatkuva rajojeni maahan polkeminen sai oloni tuntumaan pieneltä ja turhalta. S